Összeszedtem néhány érdekességet, amik főleg az Albirroja történelmét érintik, de a hölgyekre is gondolva szó esik egy kis színjelentés-elemzésről is.

 

- A 2010-es világbajnokság kvalifikációja során a Martino-csapat kilenc meccsen gólt sem kapott.


- A spanyolajkú ellenfelekkel szemben különleges fegyverük a guarani nyelv használata a pályán. Így könnyebben túljárhatnak riválisak eszén. Ezt leghamarabb a negyeddöntők során vethetik be.

- Chilavert egyik nagy álma volt, hogy világbajnoki mérkőzés során szabadrúgásból eredményes legyen. Sajnos ez a próbálkozásai ellenére sem sikerült neki. (Aki látta a nem éppen atletikus alkatú csodakapust ilyenkor visszarohanni a kapujába, az sosem feledi.) Nemzeti színekben elért 8 gólja így is figyelemre méltó.

- Argentínára gondolva jogosan támadhatnak kellemetlen érzések a futballtörténelmet ismerő szurkolókban, hisz az első válogatott mérkőzésükön az „Albiceleste” verte el őket hazai pályán (1-5), és ezen felül a legnagyobb vereséget is tőlük kellett elszenvedni, ami kapcsán nem sok vigaszt jelent, hogy mindez idegenben történt (8-0).

- A legnagyobb győzelmük is egy szomszédos állomhoz kötődik: Bolíviát ütötték ki 7-0-ra.


- Egyetlen olimpiai érmüket a labdarúgó válogatott szállította. (2004., Athén, 2. helyezés) Vajon kitől szenvedtek vereséget a döntőben? Persze, hogy Argentínától…

- Eddigi mindkét Copa America elsőségüket Brazília ellenében szerezték meg. (Jó lenne egy VB címet is a szambatanárok legyőzésével elhódítani.)

- A keret összértéke (a transfermarkt.de alapján) 70.650.000 euro. A csapat legdrágább spílere a Benficát erősítő Oscar Cardozo ( 12,5 millió euro), míg a legolcsóbb játékosok Denis Caniza és Victor Caceres (mindkettő értéke 800 ezer euro).


Végezetül egy – főleg a hölgyek érdeklődési körét lefedő – kitekintés a piros és fehér színek jelentéseiről:
A piros a vér, és a tűz színe, így gyakran a háborúval, veszéllyel, erővel társítják, de megjelenik a szerelem, a vágy, a szenvedély kifejezőjeként is.  (Ez eddig jól hangzik. Ha kell, vérüket adják a csapatért, és mint tudjuk, egy-egy meccs felér egy háborúval. Az erő meg csak úgy sugárzik a délceg legényekből. És kik játszhatnák nagyobb szenvedéllyel a labdarúgást, mint a dél-amerikaiak?)
A piros egy nagyon érzelmes, gazdag szín, felgyorsítja az ember belső folyamatait, növeli a légzésszámot, és emeli a vérnyomást. (Ezekre szükség is lesz a torna folyamán.) A piros szín továbbá növeli a bátorságot. (Helyes, bátorság itt, félelem a túlsó oldalon!)

A fehér színnel kapcsolatban a fényre, a jóságra, az áratlanságra, az egyszerűségre, a szüzességre asszociálunk. Leginkább a tökéletesség színéhez társítjuk. (A fény és a jóság  - vagyis az Erő Igaz Oldala - végig fogja kísérni a csapatot a világbajnokság során. Az egyszerűség nálam az eredményesség szinonimája; a szüzesség meg a kapunkra sokszor igaz, miért lenne ez másképp Dél-Afrikában? A tökéletességet meg magyaráznom sem kell.)
Ezek mellett a fehér szín a biztonságot és tisztaságot is szimbolizálja. Sikeres kezdetet is jelenthet. (A biztonság a védelmünkre pontosan illik, a tisztaság meg a Fair Play miatt húzható rá a csapatra. A sikeres kezdet meg az olaszok ellen bizonyulhat igaznak.)
A címertanban a fehér jelentése a hűség, kötelességtudás. (Labdarúgóink hűségesek /választott/ hazájukhoz, és kötelességüknek érzik, hogy érte meg is szakadjanak a pályán.)
 

Szólj hozzá!

Címkék: foci futball érdekességek fifa dél amerika argentina paraguay chilavert

A bejegyzés trackback címe:

https://laalbirroja.blog.hu/api/trackback/id/tr42057124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása