Paraguay folytatta VB formáját

A Világbajnokság utáni első, barátságos mérkőzésén kétgólos győzelmet arattak Paraguay legjobbjai. Enrique Vera és Cristian Riveros góljaival 2-0 arányban győzedelmeskedtek a fiúk Costa Rica válogatottja ellen, ami mutatja, a remek forma megmaradt. Ez annak is köszönhető, hogy a csapat magja megmaradt, annak ellenére, hogy ez a VB után koránt sem volt biztos.
Hiába mondta le előzetesen a válogatottságát Santa Cruz, mégis kezdőként szerepelt a mérkőzésen – a 49. percben Benitez váltotta őt. Örömteli volt látni, hogy a kapitány továbbra is a háromcsatáros felállást favorizálja – szembemenve a jelenlegi (sajnálatos) trendekkel.
A mérkőzésről a nemzetközi oldalak sem számolnak be terjedelmesen, de nem is ez a lényeg. Mindkét edző próbálgathatta elképzeléseit, amit mutat a sok cserejátékos beállítása is.
És ami a legfontosabb: Paraguay népe megünnepelhette Dél-Afrikából visszatért sztárjait! Valamint Cabanasról is megemlékeztek a mérkőzésen, aki – mint tudjuk – egy sajnálatos eset miatt (fejbelőtték januárban egy mexikói bárban) nem lehetett ott Afrikában. Szerencsére egyre jobban van az állapota, és mindenki várja vissza a csapatba. Bár személy szerint úgy vélem, nagyon meg kell küzdeni a helyéért, és az is előfordulhat, hogy már nem sok szerep fog neki jutni…

 

A paraguayi csapat:
Justo Villar, Carlos Bonet (Cristian Riveros, 59), Paulo Da Silva (Julio Cesar Caceres, 49), Antolin Alcaraz (Dario Veron, 49), Denis Caniza, Enrique Vera, Nestor Ortigoza, Aureliano Torres, Roque Santa Cruz (Edgar Benitez, 49), Oscar Cardozo (Lucas Barrios, 49), Nelson Haedo Valdez (Osvaldo Martinez, 49).
 

 

Paraguay „ezüstérmes” Dél-Afrikában!

Már ami a VB-résztvevők hatékonysági listáját illeti…
A HVG legfrisebb számában van egy összeállítás, ami a VB-résztvevő országokat hatékonysági hányadosa során rangsorba rendezte. A játékosok piaci értékét  (millióban számolva) elosztotta a VB-n szerzett pontokkal.

Az első helyezett Ghána lett (58/7), a második helyezett Paraguay (71/8), míg a 3. helyezett Uruguay válogatottja lett (130/13).
A további sorrend: Dél-Korea (44/4), USA (58/5), Japán (73/6), Chile (79/6), Hollandia (256/18).
A lista ellenpólusát Franciaország és Olaszország adják, akik csúfosan leszerepeltek.

Ez a lista megmutatja, hogy melyik válogatottak azok, amelyek tényleg csapatként szerepeltek jól. Paraguay is szűkölködik elsővonalas sztárokban (igazából egy ilyen játékost sem lehet megnevezni), és B kategóriás (nemzetközi szintű) sztárfocistákkal sem számolhat az edző. A sikereiket a csapategységnek, a jól kidolgozott (és végrehajtott) taktikának köszönhetik elsősorban. Tényleg igaz, hogy sokkal inkább a szív vitte a srácokat előre, semmint a eurotízmilliókat érő lábak.


A spanyol VB-győzelem kulcsmomentuma

A világbajnoki döntőt – és a bronzmérkőzést – Spanyolországban volt alkalmam megtekinteni. Képzeljétek, mekkora élmény volt Hollandiának szurkolni spanyolokkal körbevéve egy zsúfolt bárban… Jó, szerencsémre a német turisták szomszédjaiknak szurkoltak, így nem maradtam magamra.
A holland vereség után kárpótolt a látomás, ami a spanyolok ünneplése után villant be a fejembe. Láttam rengetek embert utcára özönleni, dudálni, énekelni, ordibálni, zászlókat lengetni, inni, vagyis ÜNNEPELNI ÉS ÖRÜLNI. Ekkor egyfolytában arra tudtam csak gondolni, hogy milyen fantasztikus lenne ezt Budapesten átélni. Ha nem is VB győzelem után, de legalább egy kijutás esetén.

No, de rátérve Paraguayra meg kell említenem, hogy a spanyol TV a meccs előtt a Paraguay elleni meccsükből szemezgetett, nem pedig a döntőt közvetlenül megelőző németek elleni mérkőzésből. Érdekes? Hát a sajtó szerint nem. Mivel a húgom felsőfokon beszél spanyolul így vele tudtam lefordítani az újságokban lévő cikkeket, képaláírásokat. Ezek a Paraguay elleni győzelmet emelik ki, mint a VB győzelem kulcsmeccsét, és kulcsmomentumnak Cardozo sikertelen tizenegyesét ítélik meg. Ez szerintem mindenképpen hízelgő Paraguay számára, főleg, hogy ha kiegészítem azzal a ténnyel, hogy az újságok ezeket a VB döntő után írták le!
Normális esetben a döntőt szokták ilyen jelzőkkel illetni, esetleg a CéRonis Portugália, vagy az igencsak erős németek legyőzését is említhették volna. De nem! Márpedig nem lehet elfogultsággal illetni őket, nem paraguayi lapokat olvastam.

Továbbá érdekességként jegyezném meg, hogy amíg Magyarországon nem találkoztam egy paraguayi zászlóval sem, addig Spanyolországban többet is láttam. Barcelonában is, meg a Calella nevű nyaralóhelyen is – ahol a szállásunk volt.
Kocsmákat, diszkót, éttermeket díszítettek a VB-résztvevő országok zászlóival, amik közül Paraguay akkor sem hiányzott, amikor nem az összes, csak néhány volt kiakasztva. Ezt elfogulatlanul elsősorban annak tudom be, hogy spanyolajkú „nyelvtestvér” országról van szó (még ha nem is ez az egyetlen hivatalos nyelv Paraguayban). Ezt onnan is gondolom, hogy a többi dél-amerikai ország volt még favorizálva ilyen téren… Persze azok a helyek fogtak meg, ahol az összes, 32 ország lobogója kint volt – még ha csak kicsiben is.
 

1 komment

Címkék: foci spanyolország futball zászló paraguay vb2010

A bejegyzés trackback címe:

https://laalbirroja.blog.hu/api/trackback/id/tr522223303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_layne 2010.09.14. 17:06:38

Nagy öröm lehetett élőben látni a döntőt és a bronzmeccset, még akkor is ha nem nekik drukkoltál. Amúgy véleményem szerint nem azért lengenek kint a paraguyai zászlók, mert ők is spanyolajkúak, hanem mert jelentős paraguayi kisebbség él Spanyolországban, biztos, hogy ők tették ki a zászlókat. ÉN úgy tudom hogy a spanyolok nem nagyon szívlelik a millió dél-amerikai bevándorlót, különösebb bajaik sincsenek velük de nem szeretik őket jobban csak azért mert ők is spanyolul beszélnek. A paraguayiak viszont kifejezetten más dél-amerikai országoknak drukkolnak, ha Spanyolország az ellenfél. Végül a costa ricai meccsről: jól játszott a csapat, örültem hogy a vb után újra egy győzelemmel kezdtek.
süti beállítások módosítása