Két forduló után

2010.06.22. 17:15 D king

Túl vagyunk a csoportkör második fordulóján is. A kezdetleges csalódás után végre igazi meccseket is láthattunk, az óvatoskodás sok csapat számára a kiesést eredményezte volna. Ezt tudva, az edzők többsége támadásokra sarkallta a csapatát – ez alól talán csak éppen Szlovákia kivétel, de erről még szó esik. Megvannak az első kiesők – Kamerun és Észak-Korea – és vannak, akik már kvalifikálták magukat a következő körbe – Argentína, Hollandia. Ugyanakkor örvendetes hír, hogy soha nem látott izgalmakat tartogat az utolsó csoportkör, hisz a legtöbb csoportból még az összes csapat továbbjuthat bizonyos számtani feltételek teljesülése esetén.

 

Sok meglepetés született már, elég csak az F csoportra gondolni. Én azonban nem temetném még az olaszokat! Csak úgy, mint a nagyszerű angolok, két forduló után még mindig veretlenek! Ezt még a németek sem mondhatják el magukról. (Nem is tudom, miért érzek mégis egy cseppnyi iróniát az előbbi kijelentésem kapcsán…)

Akkor térjünk is rá az F csoport történéseire.
Olaszország végigküzdötte a mérkőzését Óceánia legjobbjaival (Ausztrália az ázsiai selejtezőzónához tartozik), mégsem sikerült kicsikarni a győzelmet. A szokásos tizenegyest megkapták a bíróktól, de ezek után nem sikerült megszerezni azt az egyetlen, értékes három pontot jelentő találatot. Még várat magára a taljánok első kidolgozott akciógólja a Világbajnokságon.
Szlovákia ellen bizonyára megszerzik az elsőt, és a másodikat is. Nem féltem őket, mert utolsó meccsükre egy egész ország által korbácsolva, feltüzelve lépnek ki a pályára, immár Pirlo vezetésével. Én örömmel venném Gattuso bevetését is, főleg hogy Pirloval hasznos párost alkothatnak a középpálya tengelyén. Számomra persze kérdéses, hogy a karmester labdáit ki juttatja majd a hálóba, mert egyik támadóban sem érzem erre a képességet jelenleg. Számomra nagyon hiányzik egy jó Inzaghi, aki azért minden ötödik-tízedik les után szerez egy érvényes gólt is. (Lehet, hogy csak Milan szurkolóként szeretném együtt látni a pályán a Pirlo-Gattuso-Inzaghi hármast? Esetleg kiegészítve egy remek Ambrosinivel, és egy reaktivált Maldinivel. Továbbá egy egészséges Nesta hiányáról nem is beszélek…)

Az előre lesajnált All Whites nem csak, hogy a mérleg nyelve szerepkört vállalta be, hanem még főszereplővé is válhat. Erről a bejegyzés végén szó esik, hogy milyen körülmények között juthatnak tovább.
Mindenesetre Martino törheti a fején, hogy miként lehet feltörni jól záró kiwi védelmet. Ugyanakkor ne feledjük! Szlovákia az utolsó pillanatig győzelemre állt ellenük. Ha a tótok tudtak szerezni egy gólt ellenük, nekünk is menni fog a sokkal jobb csatárokkal, akik ráadásul bizonyítási vágytól fűtve lépnek gyepre az utolsó csoportmeccsen, mivel szégyenszemre ők még nem szereztek gólt ezidáig.
És nézzük csak, az óceániaiak hogyan szerezték eddigi két találatukat?
Az első gólt egy beívelés eredményezte. Ilyenből több gólt nem kapunk, Villar kapus jobban figyel már ezekre, a hátvédek meg csak elvétve hagyják, hogy az ellenfél csatárai fejére kerüljön a labda. A másodikhoz egy Cannavaro kellett. Szerencsére ilyen nevű játékos nincs az Albirroja keretében.

A csoportban mégsem Új-Zéland, hanem Szlovákia okozta a legnagyobb megleptetést számomra. Nem is csak a mutatott játék miatt, mert stabilan hozzák az iparos futballt, amivel idáig eljutottak. Sokkal többet talán még a legvadabb vágyakkal rendelkező szlovák drukkerek sem várhattak tőlük. Ami a csalódást jelentette, az nem is az elhullajtott győzelmük volt (bár tény, itt előzetesen világszerte el volt könyvelve a három pont Szlovákia számára). Ami engem leginkább sokkolt: a Koeman-szellem beférkőzött a világbajnokságra! A magyar válogatott óta nem láttam csapatot így őrizni a gólhátrányt, mint ahogy északi szomszédjaink tették ezt. Ráadásul nekik ez a szinte biztos kiesést jelentette, hacsak nem abban bíznak, hogy a címvédőket fogják majd széttiporni. Ez körülbelül akkora ostobaság, mint a Tokajit szlováknak nevezni… Ilyen hozzáállással megérdemlik, hogy az utolsó mérkőzésen bőven ki legyenek tömve az olaszok által.

Tippjeim a következő meccsekre:
Olaszország bemákolt gólokkal, a tótok részéről semmi féle ellenállásba nem ütköző játékkal 3-0-ra behúzzák a mérkőzést. (Bár egy szlovák gólt eredményező Cannavaro baki mindig benne van a játékukban.)
Paraguay most sem fogja megerőltetni magát, mert most sem lesz szüksége rá. Kicsit már rá is lehet pihenni a soron következő mérkőzésre. Paraguay legjobbjai azonban tudják, a győzelem szükséges hozzá, hogy a másik mérkőzés kimenetelétől függetlenül meglegyen a csoportelsőség. Laza 2-0-t sejtek erre a meccsre. (Bár Észak-Koreát is elérte a végzete, végül kijött, hogy bizonyos csapatok világranglista-helyezése nem a véletlen műve. Így ebben a mérkőzésben is benne van egy sokgólos Paraguay-győzelem lehetősége.)

Jöjjön egy kis elemzés, egy kis futballmatematika. Milyen végkimenetelre van lehetőség az utolsó forduló kimeneteleitől függően. (Figyelem, sok „HA” várható!)
- Ha Paraguay megnyeri a mérkőzését, a másik találkozótól függetlenül csoportelső lesz.  Ha döntetlent ér el, akkor is biztos tagja a legjobb tizenhat csapatnak. Amennyiben kikap, akkor is meglehet a továbbjutás. Ehhez az szükségeltetik, hogy a másik mérkőzés eredménye is döntetlen legyen, vagy Szlovákia kevesebb góllal verje el az olaszokat, mint amennyivel Új-Zéland győzedelmeskedik a dél-amerikaiak fölött.
- Olaszországnak a csoportelsőség akkor lehet csak meg, ha Paraguay kikap, miközben ők megverik Szlovákiát. Tovább erre még akkor következik be ez, ha Paraguay döntetlent ér el, és az olaszok több mint kétgólos győzelmet aratnak (vagy kétgólos győzelmet, de legalább három rúgott góllal).
Ha akárhogyan győznek Szlovákia ellen, akkor a csoportból továbbjutás már bizonyosan meglesz nekik. Amennyiben csak döntetlenre futná erejükből, akkor Paraguay sikeréért kell szorítaniuk.
Ha vereséget szenvednek, akkor csomagolhatnak.
- Új-Zélandnak győznie kéne, hogy továbbjuthasson, de egy sokgólos döntetlennel is továbbmehetnek, ha Olaszország kevesebb gólos döntetlent ér csak el.
- Szlovákia számára csak a győzelem elfogadható, ha tovább akarnak jutni. Ekkor Paraguaynak is meg kell nyernie a mérkőzését, vagy döntetlent kell elérnie.
De az is üdvözítő Szlovákiának, ha a saját győzelmük mellett Paraguay több góllal kikap Új-Zélandtól.

Érdekesség: Sorsolásra kerülhet sor bizonyos eredmények esetén!
Ha Olaszország 2-0 arányú győzelmet aratna Szlovákia ellen, és Paraguay meglepetésre csak 1-1-et érne el az óceániaiak ellen. Ekkor sorsolás döntene a csoportelsőségről.
Ha mindkét találkozó azonos végeredményű döntetlennel zárulna (0-0, 1-1, 2-2, stb.) akkor a csoport második helyéért imádkozhatna Fortunához Olaszország és Új-Zéland is.

Remélem, nem kerül sor sorsolásra, az ilyen kérdéseknek a futballpályán kell eldőlniük! És el is fognak! Paraguay edzőjét nem Koemannak hívják, mint láthattuk, Szlovákia ellen is három csatárral küldte csatába válogatottját.
Az előzetesen várt páros (Olaszország és Paraguay) minden bizonnyal továbbjut, csak a fogadóirodák VB előtti elvárásainak ellentmondva, fordított sorrendben.
A Republic együttes egyik strófája két együttes számára az F csoportban is érvényes lesz, de Paraguay számára NEM ez a harc lesz a végső!
Győzelemre fel!

5 komment

Címkék: foci szlovákia olaszország futball világbajnokság új zéland paraguay vb2010

A bejegyzés trackback címe:

https://laalbirroja.blog.hu/api/trackback/id/tr172101407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1kutya 2010.06.22. 19:15:26

no, mint vezérszurkoló (sic(c)! természetesen a 2 bloggizda után csak) az alábbiakat vizionálom:

ad 1: természetesen nyerünk az allwhites ellen, félgőzzel (ami itt zavaró tényező, hogy az eddigi 2 meccs is félgőzös volt és a fiúk úgy mennek szinte egyedüliként a 16 közé, hogy nem kellett egy rendeset focizniuk).

ad 2: kutyát (hehe) nem érdekli, mi lesz a másik meccs eredménye, mert a másodiknak jön az oranje, az meg akkorát fog vérengzeni, hogy öröm nézni (én a zolaszokat szeretném látni, ahogy kapnak egy minima hármast:)

ad 3: sem a strandfocisták, sem a fogatlan oroszlánok nem jelenthetnek akadályt, tehát meg lesz a 8.

ad 4: no ide nem tudom ki kerül, de legnagyobb sansza a spanyoloknak, vagy a portugáloknak van, de mivel ahogy láttuk a zeurópaiak mélyen maguk alatt teljesítenek én bízom a továbban...

ad 5: innentől kezve ha csak negyedikek leszünk, már akkor is becsókolok Miss Paraguay-nak:-DDD

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.06.22. 19:40:35

@1kutya: a 8 közé jutás is hatalmas eredmény lenne, sőt, történelmi siker!

1kutya 2010.06.22. 19:54:30

@pyrogate: ne vedd már el tőlem, hogy becsókolhassak Miss Paraguaynak:-DDD

Takagi 2010.06.23. 01:33:36

Kivetítős meccsnézés?

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.06.23. 01:49:14

@Takagi: Csekély számú Paraguay szurkoló van, de annál lelkesebbek vagyunk:)
Az ajánlatodat köszönjük, de biztos vagyok benne, hogy 30-an nem mem jelennénk meg sehol. Talán a négy között...;)
süti beállítások módosítása