Az utóbbi hónapokban is történtek dolgok a paraguayi labdarúgás háza táján, de csak most tudok beszámolni ezekről. A pótlandó dolgokat most egy csokorba gyűjtve osztom meg a kedves olvasókkal.

Először is a közelmúlt legkellemesebb hírével kezdeném. November 17-én a Vörösfehérek megsemmisítő, 7-0 vereséget mértek Hong Kong együttesére egy barátságos mérkőzésen. A gólzáporos meccsen a Manchester City kispadra sem férő sztárja, Santa Cruz két gólt szerzett, csakúgy, mint José Ortigoza.
A fiúk a meccs végéig hajtottak, nem ültek rá az eredményre, ezt mutatja az a tény is, hogy a 90. percben is születet még gól, Riveros révén.
Hongkong–Paraguay 0–7 (Santa Cruz 4., 32., E. Barreto 30., Ortigoza 46., 54., M. Riveros 74., C. Riveros 90.)


A kellemetlenebb hírek listája kicsit hosszabb, lássuk milyen szomorú dolgok történtek Paraguayban.
Arról már beszámoltunk, hogy Paraguay még az egyébként is veszélyes dél-amerikai országok közül is kitűnik – nem csak a futballkultúrájával.
Az egyik legutóbbi tragikus hír ezt erősíti:
Egy fiatalember meghalt abban a támadásban, amely a Sportivo Luqueno–Cerro Porteno bajnoki labdarúgó-mérkőzésről hazatérő asuncióni szurkolók buszát érte a paraguayi Capiatában.
A 21 éves áldozat a Cerro Porteno szurkolóit szállító buszon utazott, amikor egy egyelőre ismeretlen motoros több lövést adott le a járműre, s az egyik az ablaküvegen áthatolva fejbe találta. A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy a merénylet összefüggésben lehet-e a meccs után kitört szurkolói tömegverekedéssel, amelyben többen megsebesültek. A történtek után hetven embert őrizetbe vettek.
(A mérkőzést a Cerro Porteno nyerte meg 3–1-re.)” Számolt be az esetről a NSO.

A héten látott napvilágot az a hír, mi szerint a télen távozik a Benficától Oscár Cardozo, a csapat paraguayi gólvágója. A portugál A Bola napilap úgy tudja, hogy a csatár iránt a spanyol Villareal is érdeklődik. A csatár jelenlegi értékét 20 millió euróra becsülik, de valószínűleg ennél kevesebbért fog klubot váltani. Hogy ez a hír mennyire pozitív, illetve negatív, azt mindenki maga döntse el. Cardozónak szerintem nagyon feküdt a portugál bajnokság (valamint a kedvenc portugál csapatom a Benfica, így nagyon jó árukapcsolásnak tartottam a jelenlegi „házasságot”), de az is tény, hogy a spanyol bajnokság nagyobb játékerőt képvisel, valamint a csatárnak is jót tenne egy váltás.

Az ugyan örömhírnek számított, hogy a paraguayi sportdiplomácia elérte, hogy Paraguy fővárosában, Asunciónban rendezték meg az egyeztetést, ahol a dél-amerikai országok eldöntötték: Spanyolországot és Portugáliát támogatják a 2018-as VB rendezésre. A 10 dél-amerikai ország választása elsősorban a kulturális és nyelvi gyökerek miatt esett az ibériai/luzitán párosra.
Az azonban már koránt sem örömhír, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságából a brazil Ricardo Teixeira, és a kameruni Issa Hayatou mellett a paraguayi Nicolas Leoz is bűnösnek találtatott korrupciós ügyben. E szerint őket megvesztegették, hogy arra szavazzanak, akiktől a pénzt kapták. A BBC oknyomozó riportja rántotta le a leplet a FIFA szellemiségéhez nem méltó szövetségi tagokról. Ennek az lett a következménye, hogy a szavazásnál egyikük sem élhetett voksolási jogával.
Sajnálatosan ez nagyon rossz fényt vet az egész paraguayi futballra.
Reméljük, mihamarabb igazolódik, hogy ez csak egy egyszeri, egy személyt érintő kérdés volt, az ország futballjára nem jellemző az ilyesféle tisztátalanság!
 

1 komment · 1 trackback

Címkék: halál korrupció világbajnokság fifa kong szurkoló hong paraguay santa cruz cardozo

A bejegyzés trackback címe:

https://laalbirroja.blog.hu/api/trackback/id/tr432535019

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Futball eredmények, foci közvetítések 2011.04.07. 12:22:55

Hamarosan eldől kik jutnak az Európa Liga legjobb négy csapata közé. A Benfica-PSV, Porto-Spartak Moszkva, Dinamo Kijev-Braga, Villareal-Twente párosításokból kerülnek ki a továbbjutók.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

D king 2010.12.25. 12:02:21

Cardozo iránt már a Liverpool is érdeklődik. :-)
Kíváncsian várom, hol fog kikötni.
süti beállítások módosítása