Gerardo Daniel "Tata" Martino
Született: 1962. november 20, Rosario, Argentína.
Állampolgárság: argentin
Posztja játékosként: középpályás
Klubjai játékosként: CD Tenerife (spanyol), Newell's Old Boys (argentín), Lanús (argentin), Barcelona SC (equador).
Eredményei játékosként: argentin bajnok (1988, 1991, 1992).

Bár jó képességű játékosnak tartották, de nemzetközi karriert nem futott be (rövid egy éves spanyol pályafutása volt), míg az argentin válogatottban is csak két fellépésig jutott. Azonban a Newell's-nél eltöltött 9 év alatt argintínában elismert középpályássá vált. A 92-es Clausura győzelemnél pedig Bielsa, az argentin válogatottal olimpiai aranyérmet nyert edző keze alatt játszhatott, ami a saját bevallása szerint is kiemelkedő hatással volt tréneri pályafutására. Sokat tanult Bielsától, akiről azóta a Newell's stadionját is elnevezték (Martino nevét egy szektor viseli), így ő is előszeretettel alkalmazza a 4-4-2 és 4-3-1-2 felállást. Bár a védelem az alappillére a válogatottnak, a korábbi évektől eltérően most már a támadásra is nagy hangsúlyt fektet a mester. A válogatott előtt a paraguayi Libertad csapatát irányította, kirívó sikerekkel: 2002-ben, 2004-ben és 2006-ban is végső bajnokok lettek az első osztályban. 2007-ben tehát ennek eredményeként kapta meg az albirroja irányítását.

Az első évben számos problémával szembesült: meghatározó idősebb játékosok, legendák (Gamarra, Acuna, Cardozo) fejezték be a labdarúgást (vagy mondták le a válogatottságot), így egy teljesen új csapatot kellett építenie, ráadásul az elvárások is nagyok voltak: sorozatban negyedszer is jussanak ki a csoportból.


A kezdeti kudarcok után (a 2007-es Copa Americán 6-0 zakó Mexikótól) a csapaton egyre jobban látszódott Martino mester kezeinek munkája: a korábbi tradícionálisan jó védekezés mellé hasonlóan eredményessé fejlesztette a támadásokat, így 3. helyen végzett a selejtezősorozatban, azonos pontszámmal a második Chile mellett (akinek talájátok ki, hogy hívják az edzőjét? Bielsa...).

A mester legnagyobb erénye az új taktika mellett hihetetlen felkészültsége (az ellenfeleket remekül feltérképezi) és az egység megteremtésében rejlik. Erről Cristian Riveros nyilatkozott úgy, hogy "Ő azon edzők közé tartozik, akik a játékosok emberi oldalára fókuszálnak. Pl. A csapat 25-30 játékosából senki sem irigy azokra, akik a kezdő 11-ben kapnak épp helyet. Mindannyian boldogok vagyunk a saját szerepünkkel, és úgy gondolom ez rendkívül egészséges helyzet."

A védő, Antolin Alcaraz pedig még erre is rákontrázott: "A csapat sikere az edzőben rejlik".

De mi a gyengesége? Egyértelműen az, hogy gyakorlatilag csak Dél-Amerikában játszott, és edzőként is itt tevékenykedett, így semmilyen nemzetközi tapasztalata sincs. Ritkán játszott eddig a válogatott nem dél-amerikai ellenféllel, ezért is kötöttek le 4 felkészülési meccset, két európai, egy ázsiai és egy afrikai csapattal. Az írországi kaland valószínűleg jó lecke volt a számára, és a csoportban nem fogja meglepetés érni.

A paraguay-i válogatott ugyanis szeretne történelme során először a negyeddöntőbe kerülni.
Ahogy Martino mester fogalmazott:

"A válogatottnál 2 lehetőségért dolgozhatsz: azért, hogy legyen munkád, vagy azért, hogy történelmet írj. Én a második lehetőségért dolgozom."

Így legyen, Maestro!

5 komment

Címkék: foci futball edző világbajnokság dél afrika paraguay vb2010 martino bielsa libertad

A bejegyzés trackback címe:

https://laalbirroja.blog.hu/api/trackback/id/tr312038110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maracanazo · http://mindenuruguay.blog.hu/ 2010.05.28. 20:32:36

Paraguaynak simán, veretlenül meglesz a továbbjutás a csoportból.

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.05.28. 21:07:43

igen, a 7 pont szerintem elvárható.

maracanazo · http://mindenuruguay.blog.hu/ 2010.05.28. 22:28:06

@pyrogate: az igazat megvallva, irigylem a paraguayiakat a csoportsorsolásuk miatt.

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.05.28. 22:39:22

hát igen, szerencséjük volt, de azért Uruguay is okozhat meglepetést :)

D king 2010.05.28. 22:50:59

@pyrogate: Én nem meglepetésnek, hanem elvárásnak venném a továbbjutásukat Mexikó mögött. A házigazdákat csak a bírók tudnák továbbnyomni a csoportból, a franciák meg a franciák. :D Remélem most is jól leszerepelnek, mint 8 éve. Uruguay adott hozzá, Szenegál helyett meg itt van egy másik afrikai csapat.
süti beállítások módosítása