Így szurkolunk mi

2010.06.07. 16:12 pyrogate

"Lényeg a szenvedély. Ez az, amit soha, senki nem képes benne megváltoztatni. Szenvedély nélkül a foci halott. Nem más, mint huszonkét meglett férfi, aki csak ide-oda rohangál a pázsiton, és közben rugdal egy labdát. Kurvára idétlen játék, de tényleg. Valódi eseménnyé a nézők teszik"


Idézet a John King - Football Factory c. könyből (amit ajánlok mindenkinek!)

Ennek fényében, ma egy picit más vizekre evezünk. A csapatot már bemutattuk, egy szurkoló is nyilatkozott már (na nem nekünk, hanem a goal.com-nak), azonban bizonyára kiváncsiak vagytok, hogy milyen a hangulat Paraguay-ban egy-egy mérkőzésen.

Az biztos, hogy Paraguay nemzeti sportja a labdarúgás. Egyetlen érmet szereztek az olimpiákon, azt is 2004-ben: a döntőben ugyan kikaptak az argentin válogatottól, de a történelem során soha, semmi másból nem szereztek medált az olimpiákon. Egyértelmű tehát, hogy a helyiek imádják a focit. Az első osztály 12 csapatból áll és Őszi - tavaszi idényben zajlik a bajnokság külön bajnokkal - ahogy az argentinoknál. Igazából mindenben ők az etalon, így szurkolásban is.
A legeredményesebb csapat az Olimpia, majd a Cerro Porteno és a Libertad következik. Nyilvánvaló, hogy az ő meccseiken a hangulat is garantált, bár az ország legnagyobb problémája, hogy a 12 csapatból 8 (!) Asunciónban található és a többiek sincsenek messze. INFÓ az első osztályról.
A stadionok közül 3 nagy van (+1 a másodosztályban), a többiek a magyar méretnek megfelelőek. Gyakorlatilag mindegyik leharcolt állapotban van, a nemzeti stadiont, ahol nem játszik más, csak a válogatott (és az itteni Puskáshoz hasonlóan multifunkcionális - koncertek, rendezvények otthona), 1917-ben épült. Kiváncsi vagyok, itt mennyire életveszélyesek bizonyos szektorok. Madártávlatból nem tűnik biztonságosnak és modernnek egyik sem.

De térjünk vissza a szurkolókra. Alaptétel nálam, hogy szurkolók nélkül az egészet nem érdemes csinálni. Igaz, nincsenek adatok arról, hogy mennyien járnak meccsekre, de a 2 milliós fővárosban (szintén hasonlóság hozzánk, itt is vízfej effektus van) ennyi klubot is meg tudnak tölteni rendesen szurkolókkal. Hihetetlen a foci utáni szeretet, ráadásul a déli szomszéd Argeintínával folyamatos rivalizálás folyik, így a szurkolói élet is nagyjából azt másolja, annyi különbséggel, hogy a paraguay-iaknak nem kell annyit utazgatniuk.

Természetesen a legnagyobb esemény a Libertadores Kupa, ahova az első három helyezett utazik, tehát végre megmutathatják magukat nemzetközi szinten is. Az Olimpia az elmúlt 30 évben 3x nyert (rajta kívül senkinek nem sikerült az országból), tehát nem lehetetlen, de igen ritka dolog, hogy egy paraguay-i csapat a sorozat élén végez. Mindenesetre képzelhetitek, ez az itteni sportszakma csúcsa. Nem véletlen tehát, hogy az Olimpia a legnépszerűbb klub a guaraník körében.

A szurkolók stílusa egy kicsit az argentinokhoz hasonlít: meccsek alatt hosszú, dallamos énekek, folyamatos dobolás, esernyők, zászlók és persze az elmaradhatalan füstölések, tüzezések, amiket sajnos európában a "fő a biztonság" elve miatt negatív felhang kísér. Pedig aki már látott ilyet közelről...Na mind1. Dél-Afrikában minden bizonnyal nem talákozunk ezekkel, ahogy sanszos, hogy a rudas zászlókat se engedik majd be. Mindenesetre a hangjukat hallani fogjuk. Kedvelt kiegészítők még az esernyők, trombita, meg mindenféle csörgő izék, amik európai szemmel érdekesen hatnak, de szerintem feldobják a meccs hangulatát (FIESZTAAA:D). Én nem tudnék ilyen szurkolás mellett nem beleadni mindent. (ne legyenek kétségeink, aranylábúink többsége itt is csak a pénz miatt játszana, de a dél-amerikai habitust ismerve hamar beszarnának és küzdenének rendesen).

Argentínában gyakori a lövöldözés, meccs utáni összetűzés. Paraguay-ban ilyenről nem tudok, de valószínűsítem, hogy azért a többi ottani országhoz hasonlóan a szenvedély néha átcsap egy kis erőszakba, főleg az Asunciónban lévő NYOLC klub között. A szomszéd várát mindig le kell győzni - mindenben.

Mindent egybevetve, jöhet nekünk Vuvuzeva, vagy több ezer éneklő angol, esetleg örjöngő argentinok (brazilok is jók!), de biztos vagyok benne, hogy Paraguay szurkolóit is hallani fogjuk. Talán épp ezt a dalt:

Vamos Paraguay!

 

(forrás és további képek az Olimpia "La Barra De La O" nevű szurkolói csoportjának oldalán)

Szólj hozzá!

Címkék: afrika foci futball világbajnokság ultras dél szurkolók paraguay vb2010

A bejegyzés trackback címe:

https://laalbirroja.blog.hu/api/trackback/id/tr132063273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása