Igen, sikerült az, amiről a világbajnokság előtt még csak nem is mertek álmodni a szurkolók. Kivéve az olyan fanatikusokat, mint mi, akik már trófea elnyerését is levezettük. Most azonban sikerült a történelmet átírni!
A blogunk jobb oldalának felső részén ezt írtuk a blog indításakor: „A White and Red is készül a VB-re, Chillavert utódai negyedszerre szeretnének továbbjutni a csoportból.” Ezt már néhány napja teljesítették. Most azonban erőn felül produkálva a világ legjobb 8 csapata közé verekedték magukat a fiúk!

 

A franciák, olaszok már a csoportküzdelmeket sem élték túl, az angolok és a portugálok pedig a legutóbbi fordulóban estek ki. De Paraguay ott van még a tornán!
A fülemben hallom a „fiam, maga kifogta Dél-Amerikát…” sort, miközben magam előtt látom Brazíliát, Argentínát, Uruguayt, és legfőképpen Paraguayt!!! Ők négyen teszik ki a negyedöntősök felét. (Chile pont Brazília ellen búcsúzott.) Nem is olyan rég kérdések merültek fel, hogy nem sok-e ennyi dél-amerikai csapatnak helyet biztosítani a VB-n, mivel így arányait tekintve ők vannak a legtöbben a négyévente sorra kerülő seregszemlén. Ez most szerintem elég világos választ ad azoknak, akik az előbbi kérdést felvetették.

Nehéz szavakat találni, amivel leírható ez a mostani érzés. A baráti körből is sokan megkérdőjelezték normalitásunkat a torna előtt. „Ugyan már, Paraguynak szurkolsz? Kik ők, nincsenek is ismert játékosaik; meg egyáltalán, miért? Úgyis korán kiesnek!”
Ezek után még jobban esett olvasni az sms-eket, msn-üziket és fogadni a hívásokat, hogy „Gratulálok”, „Szép volt”. Hát azért szépnek a meccset még én sem nevezném, de ezt a teljesítményt igen. Sőt, gyönyörűnek is! Megcselekedték, amit titkon, kevésbé titkon, de szinte mindenki elvárt Japán ellen.
A meccs finoman szólva sem volt élvezetes egy semleges szurkoló számára, sokan ócsárolták is a Szabadság téren, ahol óriás kivetítőn követtük a mérkőzést. Én azért folyton kihangsúlyoztam, hogy a japán sündisznóállásokat nem egyszerű feltörni, próbálkoznak, de a japók mindent kivágnak bentről. A küzdés látszott a csapatokon, meg hát így, meg úgy. Azért be kell látni: hatalmas teher volt mindkét csapaton, ez nagyon látszódott.
A lényeg, hogy a büntetőpárbajban a jobbik csapat maradt életben. Örömmel vettem észre, hogy több ember ujjongott a vörösfehérek értékesített tizenegyeseinél, mint ahányan a japánok góljainál tették ezt. (Pedig japán emberkék – gondolom turisták – is voltak a téren!)



A tizenegyes párbaj közben majd kiugrott a szívem a helyéről. Várható volt, hogy nem hibáznak a játékosok, biztos lábbal végezték el a rúgásokat. Egyik-másik megoldás elég hidegvérre utalt. A japánok is elégedettek lehetnek, egyetlen kapufás rúgásuk okozta a vesztüket – nyilván ez most nem vigasztalja őket. Azért őket is gratuláció illeti meg, mindent megtettek, ami képességeikhez mérten lehetséges volt. Egy fiatal csapatot ismerhettünk meg részükről, amelyik válogatott négy év múlva még nagyobb bravúrt vihet véghez. Szimpatikusan játszottak ezen a meccsen is. Igaz, volt pár szabálytalan és határozottan durva megmozdulás részükről, ám mivel Paraguay is adott, nem csak kapott, elmondható, hogy egálban maradtak. Mindezeket beleszámítva sem volt durva a találkozó, igazán brutális, vagy sunyi belépők nem voltak, férfias küzdelem zajlott a pályán. A szabálytalanságokat be lehet tudni a nagy nyomás eredményének.

A meccs végén majdnem elmorzsoltam egy könnycseppet a szemem sarkában, de inkább ökölcsapkodással, és egy hatalmas ugrással fejeztem ki érzelmeim feltódulását. Remélem Martino mester is örömkönnyeket ejtett az ünneplés során, habár a meccs folyamán többször láthattuk, hogy majdnem sír, és nem az örömtől… Hiába próbált belenyúlni cserékkel a meccsbe, a csatárszekciót is megbolygatva, vagy pihent játékosok beküldésével egy kis frissességet vinni a csapatba, nem valósultak meg az elképzelései. Nem egyszer végigfutott az agyamon: az edző bá’ tuti nem ezt kérte a srácoktól!
Ez már teljesen mindegy – szerintünk, szurkolók szerint! Abban viszont biztosak lehetünk, hogy holnap, vagy akár már ma éjszaka veszetten elkezdenek forogni a kerekek a szövetségi kapitány fejében. A spanyolok ellen ez édeskevés lesz, bár egy hasonló taktikával, szintén a tizenegyes rúgásokban bízva… Nem, ezt nem is akarom most folytatni, mert szeretnék végre legalább egy gólt látni a Cardozo, Barrios, Santa Cruz hármastól – és nem a büntetőpárbajban!!!
Meg kell mutatni a világnak, hogy az Albirroja mást is fel tud mutatni!

A tényszerűség kedvéért leírom, kik értékesítették a büntetőket:
Barreto, Barrios, Riveros, Valdez, Cardozo
Szerintem a csapat bármelyik tagja belőtte volna a helyükben, ezt bizton állíthatom! Hisz egyik labda mögé sem egy középpályás, vagy egy csatár állt oda. Hanem egy egész csapat, egy egész ország!
Folytassátok, ne kelljen még felébrednünk!!!
Vamos Paraguay!!!

13 komment · 1 trackback

Címkék: foci történelem japán futball világbajnokság paraguay vb2010

A bejegyzés trackback címe:

https://laalbirroja.blog.hu/api/trackback/id/tr22119895

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Larissa 2010.07.01. 14:21:37

Miután bejelentette, hogy Paraguay világbajnoki címe esetén meztelenül kíván szaladgálni a főváros utcáin, a VB legnépszerűbb szurkolója megérdemel egy rövid bemutatást 10 perc guglizást.Larissa Riquelme, lássuk be, azzal a nagyszerű ötlettel tűnik ki ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lats 2010.06.30. 08:27:27

Véleményem szerint a védelem stabil, középpálya erős, viszont elöl riszpekt ide vagy oda teljesítményük alapján Cardozot és Santa Cruzt kihagynám mint a sicc!!! (játszon bárki helyettük aki agilisebb)...Barrios helye megkérdőjelezhetetlen és Valdez is küzd,hajt, birkózik a spanyol védők ellen ez is kell majd, hogy hibázásra kényszerítsük őket.
Valószínüleg ebből persze nem lesz semmi mert Santa Cruz kezdő lesz annak ellenére hogy eddig nem sokat mutatott.

brainska (törölt) 2010.06.30. 08:34:38

Igaz, igaz, azzal együtt, hogy Kardozó a legmagyarabb csapattag!

lupetto 2010.06.30. 08:37:10

Ne haragudj, hogy ezt mondom, de annak ellenére, hogy én például általában szimpatizálok a sokáig menetelő kiscsapatokkal, Paraguay legjobb 8-ba kerülése szerintem kifejezetten szomorú.
Egyetlen egy meccsen tettek le idáig valamit az asztalra,mégpedig Szlovákia ellen, az olaszok ellen egy szerencsés gól, aztán előtte, utána semmi, Új-Zéland ellen semmi, a tegnapi meg egy hatalmas nagy semmi.
Egy Dél-amerikai, sőt igazából bármelyik legjobb 8-ba jutott csapattól azért ez nagyon kevés

freagle 2010.06.30. 09:40:33

Az ember alapból szimpatizál a "kiscsapatokkal", így persze Paraguay-jal is. Az olaszok ellen szépen játszottak, sajnáltam, hogy döntetlen lett. A szlovák meccs már gyenge volt, csak a góloknak lehetett örülni. Az új-zélandiak ellen meg... Szerintem egyre gyengébben játszottak, és ezt tegnap, Japán ellen igazolták is.
Szóval én egyáltalán nem örültem a továbbjutásuknak, a VB-nek és a focinak is jobbat tett volna, ha ázsiai csapat is van a 8 között. És akármennyire is elfogult az ember, nem lehet azt állítani, hogy a japánok kevésbé érdemelték volna meg...

MaryJaneWatson 2010.06.30. 10:00:18

Vérzett a szívem a tegnapi meccs láttán, hogy Mexikó, Olaszország stb. már otthon van.... Nem értem miért mondják mindig utólag, hogy közepes csapat ellen csak ennyire tellett, mindig úgy kell játszani mintha a döntő lenne. Paraguay (mindig is szimpatizáltam velük, bár argentin drukker vagyok elsősorban)eddig nem nyújtott meggyőző teljesítményt, de a spanyolok ellen úgyis muszáj lesz megmutatni mit tudnak.

D king 2010.06.30. 10:04:21

@freagle: Nem is mondom, hogy lefocizták Japánt. tegnap két egyforma csapat volt a pályán, és a egy hajszálnyi döntött a győzelemről. Azt meg el kell ismerni, hogy tényleg gyenge meccs volt, de be lehet tudni a nagy tehernek.

D king 2010.06.30. 10:06:11

@MaryJaneWatson: Mintha döntő lenne: a döntőket is sokszor megöli a hatalmas teljesítménykényszer. Abban viszont igazad van, még nem mutatta meg a csapat, hogy mire képes, ennél jóval többet tudnak mutatni. Mert mint mondtad, ennél több kell.

Móg 2010.06.30. 10:06:56

örülök,hogy ebben a kevés örömöt tartogató világban valaki könnycseppet tud ejteni a foci csucsát jenentő világbajnokság egy olyan meccsén ahol a vlágon semmi nem történt ami akár grundfocira is hasonlitana
több élvezetet jelentett volna,ha a tizenegyesekig pókereznek a csapatok
apropó a foci ünnepe:VILÁGBAJNOKSÁG
tavaly önkinzás céljából megnéztem egy Szeghalom-Vésztő meccset a VB.-n 50 szarabb meccset láttam és mindegy,hogy ebből 5-6-ot a birók tettek tönkre

ha megnézek két BL két angol két spanyol rangadót több fociélményben van részem mint az elmult és jelenlegi alibi világbajnokságon

v

D king 2010.06.30. 10:09:44

@Lats: A csatárproblémákról már írtam, és még mindig áll ez a dolog. Ők okozzák a legnagyobb csalódást. A gólínséget leszámítva Barrios és Valdez azért viszonylag meggyőző játékot mutat - a többiekhez képest. Nekik kéne kezdeni a következő meccsen. Nem is túl valószínű, hogy a spanyolok ellen 3 csatárral lépnek pályára - persze örülnék, ha mégis.
Nagyon örülnék, ha végre szép játékot mutatna a csapat, mert még ha búcsúznak is: emelt fővel tehetik.

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.06.30. 11:33:13

@Móg: mi a magyar focin nőttünk fel. Sőt, én pl. évi 15-20 meccsen kint is vagyok. Nem izgat már minket a színvonal, mi leginkább érzelmekkel nézzük a meccseket, hát ennyi.
hiába írjátok le ezerszer, tudjuk, hogy szar volt, sőt, a legszarabb meccs. De mivel Paraguayt szeretjük, ezért örülünk a továbbjutásnak. Ezt a mérkőzést meg felejtse el mindenki - nem lesz nehéz. Jöjjenek a spanyolok!

Valoda · http://nyelvmanias.blogspot.com 2010.06.30. 16:01:36

Már az uccsó csoportkör előtt várható volt, hogy Copa America lesz a VB-ből néhány meghívott európai csapattal... (az afrikait ki várta 8közé? :D)

Valoda · http://nyelvmanias.blogspot.com 2010.06.30. 16:05:26

@Móg: szar volt, és? who cares? továbbmentünk és ennyi a lényeg...a te kommentednél is olvasok 50 jobbat egy nap, mégis leszarom, hát nem nagyszerű? :P
süti beállítások módosítása