Ha valaki, ő mindenképpen megérdelné, hogy ott legyen a VB-n. És nem a lelátón, vagy a páholyban, ahogy azt minden bizonnyal tenni fogja, hanem ott, lent, a többiekkel. Sőt, leginkább a kapu előtt. Szurkolók, játékosok, vezetők, mindenki érthetetlenül áll az eset fölött. Paraguay egyik legeredményesebb csatára kihagyja a világbajnokságot. És örül, hogy él.


Aki nem ismerné a történetet: január 25-én egy mexikói bárban (ahol 3 éve játszik Cabanas) a mosdóban lőtték fejbe a kiváló csatárt. Az okok máig tisztázatlanok: lehetséges, hogy rablótámadás, lehetnek "szurkolók", vagy focihoz sehogysem kapcsolódó ellenségek. Ki tudja? Mexikóban sajnos eléggé mindennaposak ezek az események, és egy jól kereső játékos nyilván elég feltűnő (én egyébként arra tippelek, hogy "egyszerűen csak" túl jól játszott az ősi ellenség csapatában). Mindenesetre ha azóta ki is derítettek valamit, az már nemigen fog eljutni ide, Magyarországra, sőt, talán még Paraguay-t sem lépi át. Tudjátok, már nem hírérték a bulvár posványában. Meglőtték, felépült, jöhet a következő tudósítás.

Azért nem ilyen egyszerű. Egész Paraguay imádkozott érte, és először egy hónappal később már nyilatkozott is a sajtónak - rövid távú memóriája azonban ekkor még nem volt: elfelejtette azt is, hogy mit evett reggelire. 18 hónapra becsülték a visszatérést. Áprilisban már ping-pong ütőt is ragadott a kezébe, az orvosok lelkendeztek, de még mindig több mint egy évet adtak neki. Májusban azonban már focizott is - edzés szintjén. 4 hónappal azután, hogy közvetlen közelről fejbe lőtték. Szabadrúgásokat gyakorolt. Golyóval a fejében (nem vették ki, túl kockázatos lett volna)!


Persze a mese akkor lenne igazán csodálatos, ha hétfőn az olaszok ellen csereként beállva gólt szerezne - a valóságban nem megy ilyen könnyen. Nem tudni, hogy marad-e Mexikóban (idény végén vitte volna a Sunderland...), sőt, azt sem, hogy egyáltalán visszanyeri-e a formáját.

Igazából mindegy is. Hős lett. Fejbe lőtték, felépült, pályára fog lépni. Nem adja fel! A csapat és a szurkolók is külön kérték a vezetőket, hogy vigyék magukkal Dél-Afrikában, mindenkire pozitív hatással van. Riveros korábbi nyilatkozata alapján az egész csapat érte játszik majd, remélik, hogy hamarosan a pályán is újra együtt fociznak majd vele.

A veszteség persze igen nagy, hiszen Cabanas 2007-ben Dél-Amerika legjobb játékosa volt, Chilei, Mexikói és többszörös Libertadores Kupa gólkirály, a VB-selejtezők legeredményesebb paraguay-i labdarugója, az idei szezonben 24 meccsen 18 gólig jutott.

Csoda, tehát, hogy Paraguay még ebben az állapotában is elvitte volna Dél-Afrikába?

Nem. A csoda az lesz, amikor a HŐS visszatér.

2 komment

Címkék: afrika foci futball világbajnokság dél cabanas paraguay vb2010

A bejegyzés trackback címe:

https://laalbirroja.blog.hu/api/trackback/id/tr872071609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a Figyelööö 2010.06.10. 16:15:16

Paraguayban éltem az utóbbi 7 hónapban.

Érdekes, hogy amilyen remek csapatot rakott össze az argentin edző - gyors letámadásokkal, remek kontrákkal verték vb selejtezőn braziliát és argentinát - és amilyen félelmetes tempóban játszanak az utánpótlás csapataik, és a grundokon a srácok (nem maradt épp lábam) ahhoz képest a honi ligájuk gyatra, förtelmes produkciót mutat...

Sajnos, nekik Cabanas a zsenijük, a maguk Puskása, nélkülük én nem látok senkit a középpályán, a csatársorban. Pechjük volt ezzel a fejbelövéssel...

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.06.10. 21:29:11

Azért a Libertadores Kupában annyira nem rosszak a helyi csapatok.

Cabanas nagyon jó játékos, és elhiszem, hogy most az egekbe emelik, de azért nem hiszem hogy az utóbbi 20-30 év legjobbja lenne, sőt. Santa Cruz nagyobb Isten:)
A régiek közül meg volt egy-két kiváló játékos (pl. Acuna), szóval annyira nem állja meg a helyét ez az összehasonlítás:)

de ha ott jártál írhatnál az ottani életről, emberekről és a VB-lázról:)
süti beállítások módosítása