Lucas Barrios, aki eddigi Paraguay színeiben három válogatott mérkőzésén három gólt szerzett, Argentínában jött a világra.
Mivel Argentínában esélye sem lenne a válogatottságra, így Paraguayt választotta új hazájának, legalábbis ami a nemzeti szereplést illeti. Ez a választás tényleg csak a válogatott mérkőzésekre vonatkozik, hiszen a csatárklasszis Németországban él, és ontja a gólokat a Borussia Dortmund színeiben.

A választás nem is olyan meglepő, hisz nem kell sokáig visszamenni az időben, hogy guaraní gyökereket találjunk Barrios családfájában, ugyanis az édesanyja paraguayi származású. Ez nagyban megkönnyítette az állampolgársági kérelmet. A másik fontos tényező, ami a honosítást segítette, az Cabanas sajnálatos kiválása volt a csapatból. 2010 márciusában már paraguayi állampolgár lett, ennek köszönhetően 2010 májusában már pályára is léphetett új hazája színeiben. Debütálása Írország ellen volt, amely találkozón ugyan gólt szerzett, de ez is csak a szépítéshez volt elég – az írek 2-1-es győzelmet arattak.
Érdemes megemlíteni, hogy ez a választás azzal járt, hogy le kellett mondania argentin állampolgárságáról, mivel ott nem ismerik el a kettős állampolgárságot.

A támadó a Bild am Sonntag című német lapnak elmondta, hogy nem haragszik Maradonára, amiért nem adott neki lehetőséget. De – egyes véleményekkel ellentétben – árulónak sem érzi magát!
Én mindenesetre furcsának tartom, hogy annak tudatában sem léphetett pályára argentin színekben, hogy DunDiego száznál is több játékost kipróbált. Persze, értem én, hogy a Messi, Higuain, Tevez, Agüero, Milito (és még sorolhatnánk pár nevet Saviolától Lavezziig) nevek mögött nem kapott esélyt komoly meccsen, de nézzük csak kik kaptak sanszot az utóbbi időben az Albicelesténél a csatársorban: Franco Zara, Juan Pablo Pereyra, Mauro Boselli, Gabriel Hauche, Eduardo Salvio, Jonathan Cristaldo - a teljesség igénye nélkül. Szerintem nem csak nekem csengenek ismeretlenül ezek a nevek. (Az ismertebb, de tehetségtelen Palermot is itt kell megemlítenem, mert őt sem tartom méltónak még egy argentin mezre sem.)
A Dortumund fenoménja, aki a Budesligában a góllövőlista harmadik helyén végzett, ezek szerint e kutyaütők mögött van számon tartva Maradonánál. (Aki szerintem csak azért ment el kapitánykodni, mert így legálisan lehet mindig fehér csíkok mellett.)

Visszatérve Barrios nyilatkozatához: Kijelentette, hogy büszke arra, hogy paraguayi lehet, és ezért az Asunciónban született édesanyjának tartozik köszönettel. Ugyanakkor megemlítette, hogy a múlt nem eltörölhető, így továbbra is argentinnak is vallja magát. Továbbá örömét fejezte ki az iránt, hogy az Albirroja válogatottjának tagja lehet – véleménye szerint nincs ennél csodálatosabb dolog a Földön. Úgy érzi, édesanyján kívül hálával tartozik mindenkinek, aki támogatta őt – ezt nem győzi elégszer kihangsúlyozni.
A világbajnoki szereplésre kitérve azt is megosztotta az olvasókkal, hogy úgy gondolja, Paraguay lehet a Világbajnokság nagy meglepetése. Szerinte remek csapatuk van, kiváló támadóegységgel.

Végezetül a csoportellenfelekről kérdezve az olaszokat emelte ki:
„Az olaszok a világbajnokok és egy jó csapattal rendelkeznek. Az a válogatott, amely minden nagy tornán jól teljesít, és tisztelem is őket, de ha a pályán vagy, a tisztelet hirtelen eltűnik.”
 

10 komment · 1 trackback

Címkék: foci olaszország futball világbajnokság argentina paraguay vb2010 barrios

A bejegyzés trackback címe:

https://laalbirroja.blog.hu/api/trackback/id/tr12072194

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Labdarúgó világbajnokság (aka Foci VB) 2010.06.11. 09:01:30

A labdarúgás a földgolyóbis legnépszerűbb játéka, amit annak köszönhet, hogy csak labda kell hozzá, meg egy placc, ahol rúgni lehet. Erre utal az elnevezése is, bár amerikaiul soccernek hívják, ami meg a szopósra hasonlít. (Na jó, természetes...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Törteli Tivadar 2010.06.10. 21:20:43

"Érdemes megemlíteni, hogy ez a választás azzal járt, hogy le kellett mondania argentin állampolgárságáról, mivel ott nem ismerik el a kettős állampolgárságot."

Hát ahhoz képest a fél argentin válogatott kettős állampolgár, szóval ez kicsit sántít! www.transfermarkt.de/de/inter-mailand/startseite/verein_46.html

Higuain pl Franciaországban született, szóval ő is kettős.

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.06.10. 21:31:22

áldom Maradona hozzáértését:)

D king 2010.06.10. 21:43:48

@golazzo: Ezt nem magamtól szültem. Meg én úgy értelmeztem, hogy Paraguayban nem ismerik el a kettős állampolgárságot. Mert azzal én is tisztában vagyok, hogy Argentínában sok a kettős. (Pl. az Olaszországban és Spanyolországban játszó focistáik is.)

D king 2010.06.10. 21:45:24

@pyrogate: Van kin röhögni mindig. :) De Dunga is ilyen: Ronaldinho a Nike VB reklámjában is szerepel, erre nem is lesz ott...

markYhennon 2010.06.10. 22:17:17

osztom a véleményed Palermo-ról, viszont két fontos nevet nem említettél meg, az egyik Lisandro Lopez, aki 2éve folyamatosan jó formában játszik, és sorba lövi a gólokat Portoban meg most Lyonban is. A másik Lucho Gonzales, ő nálam az egyik legjobb irányító középpályás, kitűnően lát a pályán és hatalmas labdákat osztogat...

Cambiasso és Zanetti kihagyását egyszerűen hatalmas hibának tartom, 2ilyen hasznos és sokat robotoló embert kihagyni nagy könnyelműség, sztem erre ráfizet Maradona.

D king 2010.06.10. 22:53:09

@markYhennon: Először is egyetértek Veled a leírt dolgokban.
A cikkre vonatkozó részhez pedig: "és még sorolhatnánk pár nevet Saviolától Levezziig" Ide lehet beleérteni még pár jó argentin csatárt. De csak csatárt, mivel Barrios is az, ezért csak velük foglalkoztam.

El Argentino 2010.06.11. 00:10:33

A lényeg, hogy erősítse a Paraguay-i 11-et a VB-n. :D Már évek óta drukkolok nekik egy jó szereplés reményében, hátha most összejön.

El Argentino 2010.06.11. 00:12:26

Mellékesen az én nevem is argentin, mégis Paraguaynak szurkolok.

markYhennon 2010.06.11. 08:58:40

@D king: Jah persze, cseppet elkapott a hév...:) Egyébként ebből is látszik hogy nagyon jó a cikked, mert elgondolkodtat, milyen gáz felénk a helyzet csatár ügyben, arra felé meg a fáról lehet szaggatni a jó csatárokat annyi van..."Saviolától Levezziig" - párat szivesen látnék honosítottként a magyar válogatottban is.
süti beállítások módosítása