A labdán múlna?

2010.06.13. 12:48 pyrogate

Megoszlanak a vélemények, de a szurkolók közül sokan a labdára fogják az eddig gól-ínséget. A magam részéről úgy gondolom, hogy a labda "személyesen" egyedül ezért nem lehet felelős, mindenesetre köze azért lehet hozzá.

Az eddigi VB lasztikról is hasonlóan vélekedtek a kapusok (rotál a levegőben - 2006, Teamgeist), de a mostani azért több kritikát kap. Leginkább az a baj vele, hogy könnyű. Ezt nagyjából alá is támasztja az a tény, hogy eddig rengeteg felé durrantott helyzetet láttunk, jó szabadrúgást is csak keveset - azok sem voltak túl erősen meglőttek. Ebben a tekintetben tehát fennáll az axióma, de ugyan már, gyerekek!


Aki focizott életében legalább egyszer (és feltételezem, nem vagyok egyedül ezzel egy Paraguay VB-blogon) az tudja, hogy lényegében a legrosszabb játékszerrel is lehet jó meccseket játszani. Sőőőt. Személy szerint a gumilabdát azért is szerettem gyerekfejjel, mert eszméletlenül cikázott erősen megküldve, tehát sokkal többször próbálkoztam távolról, több gól is esett. Igaz, a kapusok csak azért szerették, mert nem féltek tőle - ez azért a VB kapuvédőinél talán nem áll fenn.
Aztán ott voltak a műbőr lasztik, melyek valóban a grundon kívül végezték (nem egy került autó alá, szemközti ház kutyájának fogai közé), mert azok aztán istenesen szálltak. Ugyanakkor egy-egy beívelést sokkal könnyebb volt megcsinálni, a labda átvételénél pedig még a világsztárokat is lepipáltam volna (tudniillik nem pattant el, túl könnyű volt ahhoz). Aztán ott vannak a baromira felfújt már-már műanyag borítású golyók (sőt, inkább medicinlabdáknak tűntek), melyeket 1-2 ezerért lehetett akkoriban venni a Skálában. Nem bírták sokáig, de legalább nem repültek el, így sokan használták: ha eltaláltak sírva mentél haza, azonban cselezni és helyezni remekül lehetett vele. Mi persze ilyeneken nőttünk fel, nem úgy, mint a VB-n pályára lépő játékosok. De könyörgöm! A labda gömbölyű, mindegyik ha picit más is, de hamar hozzá lehet szokni. Hogy miért nem megy akkor? Idény végi, torna eleji forma. Lesz ez jobb is, pl. június 14-én este az olaszok ellen a paraguay-i válogatott előadásában.


A kapusoknak persze nehéz, de akkor ne fogják meg, hanem üssék ki! Green véleményem szerint ebben hibázott, de ez nem a labda átka. Lehet akármire fogni, minden körülmény más: van vuvuzela, hideg van, más a hangulat, máshonnan süt a nap, és a gyep is dél-amerikai (ki tudja, mi bántja még az aranylábúak szemét). Lehet a szúnyogok is máshogy csípnek. De ez mind nem számít: ha a labda nem oda megy, ha a játékos nem arra indul el, ha a kapus rossz fele mozdul, az azért van, mert EZ A FOCI.

Ha nem is a megszokott minden körülmény, de akkor is a világ legjobbjait láthatjuk.

Uraim, (és hölgyeim) élvezzük!

5 komment

Címkék: foci futball világbajnokság labda paraguay vb2010 jabulani

A bejegyzés trackback címe:

https://laalbirroja.blog.hu/api/trackback/id/tr312078200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.06.13. 15:33:25

"A kapusoknak persze nehéz, de akkor ne fogják meg, hanem üssék ki!"
Nem tartom elfogadhatónak, hogy a kapus az új labda szerkezete miatt ne azt a játékot játsza, amit az összes többi liga összes többi meccsén tenné. Ismétlem, mindezt a labda miatt.

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.06.13. 15:43:21

@keeroy: igen, de mindegyik labdánál előjön, hogy valamiért más.
Én gyakran védek és tudom, hogy még a sima labdák közül is ezer fajta van, és mindig mással mennek a meccsek. Ha nem érzed, akkor öklözni kell, ennyi.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.06.13. 17:23:37

"Leginkább az a baj vele, hogy könnyű."

Én ugyan ezt elég régen hallottam, de hajdanában mintha lett volna valami előírás a labda méretére és súlyára. Most nincs?

Ha el kell fogadni, hogy a labda rotál, vagy valami más kunsztot tud, akkor ragasszanak rá még néhány fülecskét is, vagy tegyenek egy ólomnehezéket valahová a belsejébe, és még érdekesebb lesz a játék, nem? Azért odáig nem kéne már elmenni, hogy a labda ne egy szimmetrikus gömbként viselkedjen, csak azért, mert az kétségtelenül új színt visz a játékba. Javaslom, kössék be a kapus egyik szemét is, az még mulatságosabb dolgokat hozna.

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.06.13. 17:45:08

@Androsz: én nem láttam amúgy, hogy annyira rotált volna. A sima labdával is sikerült c.ronaldonak olyat rúgnia, hogy a levegőben teljesen megváltozott az iránya. Pedig látszott h nem így akarta.
Szerintem abszolút nincs baj a ladbával, csak a kapusok szeretik ráfogni a dolgot. Illetve valamivel könnyebbnek tűnik a fasza illesztése miatt, de súlyban nyilván nem az. Jobban száll, ennyi. Húúha, ki kell védeni.
Gondolom nem gyakran szoktatok beállni a kapuba:)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.06.13. 18:21:32

@pyrogate: Nem én mondom, hogy rotált, hanem a játékosok. Aminek egyébként az egyik legvalószínűbb oka az, hogy a labda túl sima gömb. A labdák tervezői, ha aerodinamikát nem tanultak, akkor legalább adják már oda pár focistának kipróbálásra, mielőtt világgá trombitálják, hogy megszületett az új csoda.
süti beállítások módosítása